Lodowy tort śmietankowy z truskawkami

4.5 (172 ocen)

Można powiedzieć, że są to lody z truskawkami podane w formie tortu. Genialny pomysł na urodzinowy tort w lecie czy też w upalne dni.

Składniki:

  • 200 g biszkoptów
    100 g herbatników
    3 szkl mleka
    3/4 szkl cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    7 żółtek
    330 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
    500 g truskawek + truskawki do dekoracji
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Lody

Lodowy tort śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szkl mleka przelać do garnuszka. Dodać obydwa rodzaje cukru i podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Do reszty mleka dodać żółtka i dobrze zmiksować, aż mleko się spieni (ok. 3-5 minut). Następnie wlać do gorącego, ale nie wrzącego mleka ciągle mieszając trzepaczką, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 7 minut). Pamiętajcie, by nie zagotowywać masy!



    Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo wlewać wystudzoną masę mleczno-jajeczną, wciąż miksując na średnich obrotach miksera.

    Tak przygotowaną lodową masę umieścić w zamrażarce. Co 30 minut przemieszać, by nie utworzyły się kryształki lodu.



    Biszkopty i herbatniki drobno pokruszyć w malakserze lub przy pomocy wałka (najlepiej na gładki pył).



    Odważyć 200 g masy lodowej (masa powinna pomału zamarzać, nie może być zbyt płynna) i dodać do niej dodać pokruszone biszkopty i herbatniki. Wszystko wymieszać łyżką i wyłożyć na dno tortownicy, którą uprzednio wyścielić folią aluminiową (można samo dno, jeśli wasza tortownica jest szczelna i nie przecieka). Ciasteczkowy spód odstawić do zamrażalnika na kilka godzin, aż całkowicie się zamrozi. W tym czasie lodową masę przechowywać już w lodówce, a nie w zamrażalniku.
  • 3. Na zamrożony spód wylać 1/2 pozostałej masy lodowej i ponownie zamrozić.



    Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru (pominęłam cukier) i przełożyć na warstwę lodów. Na truskawkowy mus od razu wylać resztę masy lodowej. Ponownie tort wstawić do całkowitego zamrażalnika. Najlepiej na całą noc.



    Przed podaniem udekorować truskawkami. Kroić ostrym nożem maczanym we wrzątku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować