Tort śmietankowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Duży tort na specjalną okazję, zrobiłam go na 40 urodziny znajomej

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    12 jajek
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2 śmietankowe budynie
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 gram stopionego masła

    Krem
    2 litry kremówki
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 cukry waniliowe
    8 śmietan fixów
    sok z 2 cytryn

    Poncz:
    szklanka herbaty z cukrem i cytryną

    różowy barwnik
    truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort śmietankowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić na parze z cukrem, dodać przesiana mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszać, delikatnie pod koniec wlać stopione przestudzone masło. Dużą blachę 30x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a foremkę w kształcie serca wysmarować masłem i wysypać mąką. Do przygotowanych blach wyłożyć ciasto i piec około 40 minut w 170 st. C. Po ostudzeniu Powstałe biszkopty przekroić na 2 blaty, każdy nasączyć ponczem.
  • 2. Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno. 1/4 kremówki zabarwić na różowo.
  • 3. Ciasta przełożyć ubitą śmietaną, posmarować także boki i wierzch tortu. Na prostokątny blat położyć ciasto w kształcie serca. Za pomocą szprycy ozdobić go różowym i białym kremem. Całość udekorować truskawkami. Aby truskawki nie wyschły można je posmarować tężejącą truskawkową galaretką.

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować