Prosty piernik z masą budyniową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wyśmienite ciasto, które posmakuje każdemu

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki,
    250 g miodu,
    100 g cukru,
    125 g masła,
    3 jaja,
    2 łyżeczki sody,
    2 łyżeczki przyprawy do piernika


    Krem:
    0,5 l mleka,
    250 g masła,
    2 budynie waniliowe,
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Prosty piernik z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z miodem rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać pozostałe składniki na ciasto, dodać roztopione masło z miodem, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na ok 2 h do lodówki. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na blachę i piec ok 15 min, tak samo postąpić z 2 i 3 częścią.
    Przygotować krem: do połowy szklanki wlać mleko, resztę wlać do rondelka i zagotować. W szklance wymieszać z mlekiem budynie oraz cukier, wlać do gotującego się mleka, mieszać. Potem wystudzić. Masło zmiksować na gładką masą, dodawać po 1 łyżce budyniu i miksować.
    Ne jeden placek wyłożyć połowę kremu budyniowego, przykryć drugim plackiem, znów wyłożyć budyń i przykryć ostatnim plackiem. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować