Pyszny tort na bazie biszkoptu kakaowego i mojego kremu budyniowego. A do tego biszkopty i powidło śliwkowe, a i oczywiście polewa mega czekoladowa. Tort będzie smakował każdemu.
Tort kakaowy z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy biszkopt smarować od płaskiej strony powidłem i sklejać po dwie sztuki. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie szczelnie wyłożyć przygotowanymi biszkoptami.
Biszkopt – białka ubić na pianę. Masło stopić na ogniu, dodać cukier i wodę, delikatnie gotować 5 minut, po czym wystudzić. Do chłodnej masy dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, na końcu wmieszać pianę z białek.
Gotowym ciastem zalać warstwę biszkoptów i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Krem budyniowy – mąkę pszenna i ziemniaczaną wymieszać z zimnym mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Postawić na ogniu i ciągle mieszając roztopić cukier, zagotować do czasu zgęstnienia budyniu. Zdjąć z ognia, przestudzić. Zimną masę budyniową dodawać stopniowo do utartego na puch masła. Całość ucierać na jednolitą masę i wyłożyć na zimne upieczone ciasto. Boki wyrównać i całość przełożyć do lodówki.
Polewa – masło wolno roztopić, dodać wodę, cukier i kakao. Mieszać do połączenia wszystkich składników. Wystudzić i polać wierzch schłodzonego ciasta.
Komentarze