pół główki małej kapusty białej
3 marchewki
pół cebuli
sól i pieprz do smaku oraz ulubione przyprawy
1 łyżka musztardy
2,3 łyżki majonezu
posiekany koperek lub pietruszka
Prosta surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę ścieramy na szatkownicy lub w blenderze z odpowiednim ostrzem solimy i odstawiamy,żeby zmiękła,marchewkę myjemy,obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach,cebulę kroimy drobno,warzywa mieszamy ze sobą.
Następnie wrzucamy musztardę,majonez,posiekaną natkę pietruszki lub koperku,całość mieszamy,doprawiamy solą i pieprzem,odstawiamy do lodówki na pół godz.żeby smaki się przegryzły.
Idealny dodatek do ziemniaków i mięsa,oraz na grilla.
Porady
Do surówki można dodać również swoje ulubione składniki,majonez zastąpić jogurtem naturalnym lub greckim.
Komentarze