Precelki drożdżowe "Ziołowo-czosnkowe"

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczne bułeczki z ziołowo -czosnkową oliwą doskonałe na imprezy , grilla, przyjęcia.
Doskonale smakują zamoczone w domowej roboty sosie czosnkowym !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki pszennej
    ½ szkl. ciepłej wody
    15 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwy z oliwek
    pół łyżeczki soli
    łyżeczka cukru

    Do posmarowania:
    ½ szkl. oliwy z oliwek
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    1 łyżeczka ulubionych ziół (u nie rozmaryn, czosnek niedźwiedzi i tymianek)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Przekąski

Precelki drożdżowe "ziołowo-czosnkowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem , dolewamy kilka łyżek ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min żeby drożdże zaczęły pracować.
    2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie i wlewamy zaczyn. Dolewamy pozostałą wodę, oliwę , a na końcu sól. Wyrabiamy gładkie ciasto.
    3. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20-30 min.
    4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i krótko zarabiamy. Dzielimy je na równe kawałki. Z każdego formujemy wałeczek, nacieramy oliwą z ziołami i zwijamy w „ślimaki”.
    5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach . Przykrywamy ściereczką.
    6. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C .
    7. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 15 min do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Oliwa z oliwek Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować