Precelki drożdżowe "ziołowo-czosnkowe" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem , dolewamy kilka łyżek ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie i wlewamy zaczyn. Dolewamy pozostałą wodę, oliwę , a na końcu sól. Wyrabiamy gładkie ciasto.
3. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłym miejscu na ok. 20-30 min.
4. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy i krótko zarabiamy. Dzielimy je na równe kawałki. Z każdego formujemy wałeczek, nacieramy oliwą z ziołami i zwijamy w „ślimaki”.
5. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach . Przykrywamy ściereczką.
6. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C .
7. Blachę wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 15 min do zarumienienia.
Komentarze