Bagietki ziołowo-czosnkowe

  • wyświetlono: 410 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Takie pyszne bagietki upiekłam. Wspaniałe, złociste i pyszne. Obłędnie pachnące. Mówię Wam, petarda takie bagietki. Smakują i na ciepło i jak są zimne. Zapach pieczonych bagietek w domu obłędny. Gdy się pieką nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Moje wyszły idealne. I w wyglądzie i w smaku. Można je podjadać takie same lub podać jako dodatek do zup czy nawet sałatek. Bardzo polecam. Udanych wypieków.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 lekko kopiasta łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Na nadzienie:
4 łyżki miękkiego masła lub margaryny
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego czosnku
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki suszonej bazylii

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek

Sposób przygotowania przepisu:

Bagietki ziołowo-czosnkowe

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
  • 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła lub margaryny, dodajemy zioła i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy tym rozcierając.
  • 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki, układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarowujemy nadzienie.
  • 5. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.
  • 6. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweczosnekmąkadrożdżebułkiziołapieczywopiknikbagietkiDOMOWE PIECZYWOz piekarnikasuszone zioładomowe bagietkiziołowe bagietkiwytrawne pieczywoczosnkowe bagietki

Komentarze

Podobne przepisy

Precelki drożdżowe "ziołowo-czosnkowe"

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Precelki drożdżowe "Ziołowo-czosnkowe"

Aromatyczne bułeczki z ziołowo...

chlebek

Dodane przez: JulkaTomeczek

Chlebek ziołowo- czosnkowy

Pyszny domowy chlebek z aromatycznym...

Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany)

Dodane przez: Armi As

Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany)

Bardzo lubię domowe pieczywo, a...

Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe

Dodane przez: tycjanowa

Bułeczki wachlarzyki ziołowo-czosnkowe

Przepis na bułeczki wachlarzyki...

Ziołowo - czosnkowe bułeczki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ziołowo - czosnkowe bułeczki

Puszyste domowe bułeczki o pięknym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE