Ziołowo-czosnkowe precle drożdżowe

5 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babcine precelki krucho- drożdżowe najlepsze na świecie. Babcia robiła je z solą i kminkiem i były przepyszne. U mnie kminek "wyparował", więc zamieniłam go, na czosnek i zioła. Wyszły super. Z podanej proporcji wyszło 5 blaszek kruchych, pachnących czosnkiem precli.
Polecam wypróbować przepis na to ciasto, ponieważ ma idealną konsystencję do rolowania, nie klei się i nie trzeba go mąką podsypywać.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1000 g mąki
    100 g drożdży
    250 ml śmietany
    250 g margaryny
    4 żółtka
    1 łyżeczka cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    20 g przyprawy do chleba lub ulubionych ziół
    5-6 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski Precelki

Ziołowo-czosnkowe precle drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ogrzanej do temperatury pokojowej śmietanie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować, na około 15 minut.
    2 . Margarynę roztapiamy w rondelku , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    3. Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego lub naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
    4. Do mąki dodajemy zaczyn i żółtka, zarabiamy ciasto dodając stopniowo przestudzoną margarynę. Wyrabiamy około 10 minut.
    5. Wyrobione ciasto nakrywamy folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    6. Ciasto przekładamy na stolnicę i krótko zarabiamy. Odcinamy kawałek ciasta, z którego będziemy formować precle. Resztę ciasta nakrywamy ściereczką , aby nie wysychało.
    7. Przygotowujemy blachy wyłożone papierem do pieczenia, na nich układamy precle.
    8. Nagrzewamy piekarnik do 180 -190 stopni.
    9. Przed włożeniem precli do piekarnika smarujemy je białkiem.
    10. Precle pieczemy aż się ładnie zarumienią, około 15 minut.

Porady

Zamiast margaryny, możemy użyć masła, zamiast śmietany jogurt naturalny. Możemy też zamiast 100 g drożdży użyć 84 ( w niektórych krajach drożdże sprzedawane są w kostkach po 42 g) Ciasto nadaję się do mrożenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Precelki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować