Prawie Cruffiny

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Może to jeszcze nie-amerykańskie Cruffiny, ale wyglądem już je przypominają. Ciasto na prawdziwe ,,Cruffiny" przygotowuje się trzy dni, ja tym razem nie dysponowałam ani czasem, ani cierpliwością. Mam nadzieję, że w przyszłości, zrobię oryginalne, podobne do tych z San Francisco.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Prawie ,,Cruffiny"



    SKŁADNIKI: na 12 sztuk ; czas przygotowania ok.3 godziny


    150 ml letniego mleka
    150 ml letniej wody
    25 g świeżych drożdży
    5 łyżek cukru
    100 g zimnego masła
    szczypta soli
    cukier waniliowy
    Starta skórka z cytryny
    ok. 600 g maki pszennej


    Dodatkowo:

    łyżka oleju
    mąka do podsypywania
    1/3 kostki bardzo miękkiego masła ale nie w stanie płynnym
    roztrzepane jajko
    cukier puder do posypania
    Foremka na muffiny lub na flan








Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prawie cruffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki posmarować masłem.
    Mąkę przesiać do niecki lub miski.
    Do miseczki wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże. Rozetrzeć łyżką. Wlać letnie mleko i wodę oraz wsypać pół szklanki przesianej maki. Wymieszać rózgą lub widelcem i pozostawić w ciepłym miejscu, żeby urosły.
  • 2.
    Do niecki z mąka wsypać sól, cukier waniliowy, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać startą skórkę z cytryny i zimne masło, starte na tarce o grubych oczkach. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę.
    Posmarować olejem i przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 20 minut).
  • 3.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części.
    Sześć, lekko rozwałkować.
    Każdy rozwałkowany placek, przepuścić przez maszynkę do robienia makaronu.
    Za pierwszym razem na grubość 5 mm. Następnie zmniejszyć grubość, ponownie przepuścić, łącząc ze sobą dwa końce. Podsypać trochę od środka i z zewnątrz mąką. W środek pasa wkładamy dłoń, zmniejszamy po raz kolejny grubość i przepuszczamy przez wałki. Gdy pas będzie cienki, niemal jak papier i długi na ok. półtora metra, przecinamy, składamy wpół i delikatnie smarujemy bardzo miękkim masłem. Od strony złożonej zwijamy w rulon.
    Następnie należy rozwałkować pojedynczo kolejne placki, każdy posmarować masłem, na jednym końcu ułożyć wcześniej przygotowany rulon i ściśle zawinąć. Gotowe zwoje przeciąć wzdłuż. Ułożyć przeciętą stroną ku górze, zwinąć w supełek.
  • 4.
    Włożyć do foremek, posmarować jajkiem i odstawić do wyrośnięcia.
    Piec w nagrzanym piekarniku, w 190'C przez 20-25 minut na złoty kolor.
    Upieczone wystudzić i posypać cukrem pudrem.
    Można podawać z powidłami, masłem, kremem czy bitą śmietaną.
    Jeśli chcemy smakowe lub z nadzieniem, można je posypać przed zwinięciem cynamonem, kakaem lub posmarować czekoladowym kremem.
    Smacznego;)
  • 5. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na mój blog po więcej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować