Rogale "prawie" Marcińskie

4.51 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Co prawda nigdy nie jadłam tych prawdziwych poznańskich rogali. A tym bardziej nigdy ich nie piekłam. Ale postanowiłam zrobić takie, które może choć trochę będą im dorównywać smakiem i wyglądem. Wyszły przepyszne :)

Składniki:

  • Ciasto:
    szkl ciepłego mleka
    op. drożdży instant (7g)
    1 jajko
    3,5 szkl mąki
    3 łyżi cukru
    szcz. soli
    225g miękkiego masła
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Nadzienie:
    200g maku
    100g migdałów
    200g orzechów włoskich
    5 okrągłych biszkoptów
    3/4 szkl cukru pudru
    1 łyżka miodu
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    ok 3 łyżki gęstej śmietany
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Lukier:
    1 szkl cukru pudru
    3-4 łyżki mleka

    Ponadto:
    jajko do posmarowania
    posiekane migdały do posypania

Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Rogale "prawie" marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa makowo-migdałowa 1. Nadzienie: Mak przełożyć do garnka, zalać ok 1/2 szkl wody i dusić ok pół godziny lub do czasu aż cała woda wyparuje. Orzechy i migdały zalać wrzątkiem. Migdały obrać, orzechy odcedzić po 10 min. Orzechy, migdały i mak zmielić 2x w maszynce. Dodać cukier puder, miód, skórkę pomarańczową, pokruszone biszkopty i aromat migdałowy. Dodać tyle śmietany aby masa była nie za gęsta ani za rzadka.
  • 2. Ciasto: W dużej misce wymieszać suche składniki. Ciepłe mleko wymieszać z jajkiem i olejkiem waniliowym. Połączyć wszystkie składniki, dodać 25g miękkiego masła i szybko wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować na prostokąt 15x30cm, lekko oprószyć mąką, zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Najlepiej na desce lub blaszce. Chłodzić ok 1 godziny.
  • Ciasto posmarować masłem i złożyć 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm. Posmarować masłem zostawiając ok 1cm margines. Złożyć 1/3 ciasta z jednej strony a następnie drugą część tak aby na siebie zachodziły. Dokładnie zlepić brzegi i znów rozwałkować na prostokąt. Złożyć jak wcześniej i przykryć folią. Chłodzić ok 1 godziny. Czynność wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto pomiędzy wałkowaniem ok 30-40min. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Ciasto podzielić na 12 trójkątów 4. Ciasto po wyjęciu z lodówki odstawić na kilkanaście minut. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 70x40cm. Przekroić wzdłuż na 2 części a następnie każdą z nich podzielić na 12 trójkątów.
  • Rogalika naciąć i zwinąć 5. Nadzienie rozsmarować na każdym trójkącie zostawiając z każdej strony ok 1/2 cm. Zwijać rogale zaczynając od szerszej strony. Naciąć jak na zdjęciu i zwinąć. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem na godzinę. Przed pieczeniem rogale posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok 20min.
  • 6. Składniki na lukier utrzeć i polać ostudzone rogale. Posypać posiekanymi migdałami. Odstawić do zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Mak Migdały Nadzienie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Poniedziałek 10.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?_jtp=1&page=218

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować