Zapraszam na moją wersję cebularzy. Ciut odbiegają od tych tradycyjnych, ale uważam,ze wyszły pyszne. Mojemu mężowi bardzo smakowały, więc może i Wam posmakują, zapraszam:)
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej typ 650
2 jajka rozm. M
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
250 ml mleka
60 g masła
1 łyżeczka suszonego oregano
1 opakowanie drożdży instant
Cebula:
500 g cebuli-waga po obraniu
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
( prawie) cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić.
Do miski przełożyć mąkę, sól, cukier, drożdże i oregano. Wymieszać. Dodać jajka, mleko i wyrabiać ciasto. Najlepiej zrobić hakiem do zagniatania. Wyrabiać 5 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ścierczką i ostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do podwojenia objętności. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować cebulę.
2.Cebula:
Cebulę pokroić w dużą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i dodać cebulę. Dusić do czasu aż będzie na jasno brązowa. Doprawić do smaku i zostawić do ostygnięcia.
3.Wykonanie:
Ciasto podzielić na 12 porcji, po około 70-72 gram. Wykonać owalne placki. Dnem szklanki zrobić pośrodku wgłębienie i wyłożyć cebulę. Cebularze przełożyć na blachę wyłożoną papierem i ponownie przykryć. Zostawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 18-22 minut do ładnego zbrązownienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze