( Prawie) Cebularze

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na moją wersję cebularzy. Ciut odbiegają od tych tradycyjnych, ale uważam,ze wyszły pyszne. Mojemu mężowi bardzo smakowały, więc może i Wam posmakują, zapraszam:)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej typ 650
    2 jajka rozm. M
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    250 ml mleka
    60 g masła
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 opakowanie drożdży instant
    Cebula:
    500 g cebuli-waga po obraniu
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki

( prawie) cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić.
    Do miski przełożyć mąkę, sól, cukier, drożdże i oregano. Wymieszać. Dodać jajka, mleko i wyrabiać ciasto. Najlepiej zrobić hakiem do zagniatania. Wyrabiać 5 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ścierczką i ostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do podwojenia objętności. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować cebulę.
  • 2. Cebula:
    Cebulę pokroić w dużą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i dodać cebulę. Dusić do czasu aż będzie na jasno brązowa. Doprawić do smaku i zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Wykonanie:
    Ciasto podzielić na 12 porcji, po około 70-72 gram. Wykonać owalne placki. Dnem szklanki zrobić pośrodku wgłębienie i wyłożyć cebulę. Cebularze przełożyć na blachę wyłożoną papierem i ponownie przykryć. Zostawić na kolejne 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 18-22 minut do ładnego zbrązownienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować