Powidło śliwkowe z czekoladą i cynamonem

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Popularne ostatnio powidło,ja oczywiście robiłam pierwszy raz.Postanowiłam zrobić swoją wersje i nie ukrywam wyszło bardzo pysznie.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
    cukier według uznania
    1 tabliczka gorzkiej czekolady ( 10 dag )
    1 łyżka kakao
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Powidło śliwkowe z czekoladą i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy,osuszamy,usuwamy pestki.Następnie śliwki przekładamy do garnka i gotujemy często mieszając ( około 2 godziny ) .W między czasie do powidła dodajemy cukier,ilość zależy od tego jak kwaśne mamy śliwki.Gdy powidło zacznie gęstnieć należy cały czas mieszać,żeby się nie przypaliło.
  • 2. Gdy powidło będzie miało już odpowiednią konsystencję dodajemy do niego kakao,cynamon i połamaną na małe kawałki czekoladę.Mieszamy do połączenia się składników,już nie gotujemy.
  • 3. Gorące powidło przekładamy do słoiczków i zakręcamy,następnie odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.Po tym czasie słoiczki z powidłem przenosimy do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gorzka czekolada Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować