Domowe powidło śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowe powidło śliwkowe jest najlepsze. Chyba wszyscy o tym wiedzą. Gdy zdarzy się mi kupić słoiczek, bo czasami braknie tego domowego, to zawsze jestem rozczarowana, smak i zapach niczym nie przypomina tego domowego. Dlatego jesienią gdy śliwki są pachnące i słodkie smażę przez kilka dni powidło, potem gorące do słoiczków, zakręcam i przenoszę do spiżarni. Uwielbiamy takie domowe powidło.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 4 kilo śliwek ( najlepiej węgierek )
    cukier do smaku ( około 80 dag )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Powidła

Domowe powidło śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ja śliwki smażę najczęściej przez dwa-trzy dni po dwie-trzy godziny, ale można i smażyć w jednym dniu.
  • 2. Gotowe powidło przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, dokładnie zakręcamy, studzimy i przenosimy do spiżarni. Słoiczki można pasteryzować 15 minut.
  • 3. Śliwki myjemy i osuszamy, następnie przekładamy do większego garnka. Następnie zagotowujmy cały czas mieszając. Gdyby śliwki nie chciały puścić soku to możemy podlać je gorącą wodą, wtedy mamy pewność, że nam się nie przypalą, a woda i tak się wygotuje.
  • 4. Następnie do śliwek wsypujemy cukier ( napisałam tak około 80 dag, ale dodajemy według uznania, bo jego ilość zależy od tego jak słodkie mamy śliwki. Smażymy cały czas mieszając do odpowiedniej gęstości.

Porady

Z przepisu wychodzi około 6 słoiczków po 200-250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować