Potrawka z kurczaka z agrestem i rodzynkami

4.48 (182 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Jest wiele przepisów na to danie. Ja chciałbym zaproponować swoją wersję potrawki z agrestem i rodzynkami.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Duża ćwiartka z kurczaka lub pierś
    Warzywa jak na rosół
    Słoiczek agrestu
    Rodzynki
    Śmietana 18%
    Mąka pszenna
    2 żółtka
    Kostka rosołowa
    Sól
    Cukier
    Pieprz
    Sok z cytryny lub ocet
    Ewentualnie curry
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Potrawka z kurczaka z agrestem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z kurczaka 1. Z mięsa, warzyw i kostki rosołowej gotujemy wywar. Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy je i obieramy z kości. Do wywaru dodajemy agrest wraz ze sokiem i dużą garść rodzynek i gotujemy. Przygotowujemy zawiesinę z żółtek, śmietany i mąki. Jeśli chcemy mieć ładniejszy kolor sosu dodajemy curry. Do wywaru wrzucamy rozdrobione mięso i zageszczamy zawiesiną. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub octem, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

Porady

Jeśli nie chcemy żeby zawiesina z mąką miała grudki, najlepiej przelać ją przez sitko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować