Jest wiele przepisów na to danie. Ja chciałbym zaproponować swoją wersję potrawki z agrestem i rodzynkami.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Duża ćwiartka z kurczaka lub pierś
Warzywa jak na rosół
Słoiczek agrestu
Rodzynki
Śmietana 18%
Mąka pszenna
2 żółtka
Kostka rosołowa
Sól
Cukier
Pieprz
Sok z cytryny lub ocet
Ewentualnie curry
Potrawka z kurczaka z agrestem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mięsa, warzyw i kostki rosołowej gotujemy wywar. Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy je i obieramy z kości. Do wywaru dodajemy agrest wraz ze sokiem i dużą garść rodzynek i gotujemy. Przygotowujemy zawiesinę z żółtek, śmietany i mąki. Jeśli chcemy mieć ładniejszy kolor sosu dodajemy curry. Do wywaru wrzucamy rozdrobione mięso i zageszczamy zawiesiną. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny lub octem, cukrem, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.
Porady
Jeśli nie chcemy żeby zawiesina z mąką miała grudki, najlepiej przelać ją przez sitko.
Komentarze