Potrawka z kurczaka i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokroić mięso w kostkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu do lekkiego zarumienienia, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plastry marchewki, seler i pietruszkę pokrojone w kostkę oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać mięso, zalać całość płynem (tyle, by lekko zakrył składniki), doprawić i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut (lub do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie). W zależności od tego, jak miękki ma być brokuł, dodać go na początku lub w połowie duszenia. Na 5 minut przed końcem dodać groszek oraz dynię. Aby sos był gęstszy, można dodać mąkę rozmieszaną w małej ilości wody lub/i śmietanki. Posypać świeżymi ziołami. Podawać z kaszą, makaronem lub ryżem.
Komentarze