Potrawka z kurczaka i warzyw

4.49 (146 ocen)

  • 45 min

Delikatna potrawka z dużą ilością warzyw.

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości; można zastąpić je piersią),
    2 małe marchewki,
    2 małe pietruszki,
    ćwierć małego selera,
    duża cebula,
    2 ząbki czosnku,
    pół małego brokułu,
    kilka łyżek mrożonego groszku,
    1/3 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni (użyłam mrożonej),
    ok. 2 szklanek bulionu drobiowego, jarzynowego lub wody,
    opcjonalnie 1-2 łyżki śmietanki 18%,
    opcjonalnie 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka i/lub ostra papryka
    świeże zioła do posypania potrawy (natka pietruszki lub/i koperek)
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Potrawka z kurczaka i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić mięso w kostkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu do lekkiego zarumienienia, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plastry marchewki, seler i pietruszkę pokrojone w kostkę oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać mięso, zalać całość płynem (tyle, by lekko zakrył składniki), doprawić i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut (lub do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie). W zależności od tego, jak miękki ma być brokuł, dodać go na początku lub w połowie duszenia. Na 5 minut przed końcem dodać groszek oraz dynię. Aby sos był gęstszy, można dodać mąkę rozmieszaną w małej ilości wody lub/i śmietanki. Posypać świeżymi ziołami. Podawać z kaszą, makaronem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować