Pyszna potrawka z królika

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.

Eksperci rozpisują się, że mięso z królika jest jednym z najzdrowszych , obecnie dostępnych mięs. Zgadzam się z tym stwierdzeniem i dopiszę, że królik jest bardzo smaczny i delikatny. Przyrządzony w sosie śmietanowym , włoszczyzną i ekstramalnie minimalną ilością przypraw jest wyjątkowym daniem, kt

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 tusza z królika
    1 mała śmietana 18 %
    1 cebula
    3 marchewki
    2 pietruszki [ korzeń ]
    2 łyżki mąki
    sól i pieprz do smaku
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyszna potrawka z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika myjemy , porcjujemy , obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy do dużego garnka , zalewamy wodą tak, aby nie wystawało poza nią , dodajemy jedną łyżkę soli , pokrojoną w talarki marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w piórka i podsmażoną wcześniej cebulkę. Całość dusimy przez 1.5 godziny na wolnym ogniu - jeżeli był to dorosły królik gotowanie należy przedłużyć o 30 minut . pod koniec gotowania śmietanę rozrabiamy z 3 łyżkami gorącej wody i dolewamy do sosu. Doprawiamy do smaku pieprzem.

    Potrawkę można zagęścić 3 łyżkami maki pszennej rozrobionej w 70 ml zimnej wody.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować