Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami

  • wyświetlono: 15132 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mięso z królika jest nie tylko delikatne i bardzo smaczne, ale jest również bardzo zdrowe. Przygotowałam dziś potrawkę z królika z pieczarkami duszonymi ze śmietanką. Danie to przygotowuję bardzo często na różne okazje i zawsze wszystkim smakuje.

  • 6 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

tuszka królicza,
200-300g pieczarek,
1 cebula,
kawałek pora,
kawałek pietruszki,
kawałek selera,
½ papryczki pepperoni,
1 marchewka,
ok. 1,5 lita wody ( w zależności jakiego mamy dużego królika),
ok. 400 g śmietany 18%,
2-3 łyżki mąki,
olej do smażenia,
2-3 ząbki czosnku,
natka pietruszki do posypania,
1 łyżka lubczyku,
1 łyżeczka naturalnej Vegety,
Sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami

  • Pora, selera, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce i grubych oczkach lub kroimy w małą kostkę.  Paprykę, cebule drobno kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, podsmażamy razem z posiekaną cebulką i papryką dusimy wszystko na wolnym ogniu około 11. Pora, selera, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce i grubych oczkach lub kroimy w małą kostkę.
    Paprykę, cebule drobno kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, podsmażamy razem z posiekaną cebulką i papryką dusimy wszystko na wolnym ogniu około 10 min co chwilę mieszając.
    Królika myjemy , porcjujemy , obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy do dużego garnka , zalewamy wodą tak, aby nie wystawało poza nią, dodajemy jedną łyżeczkę Vegety oraz pora, selera, marchewkę. Całość gotujemy przez około 90 min wolnym ogniu - jeżeli był to dorosły królik gotowanie należy przedłużyć o około 30 minut .
    Następnie mięso wyciągamy, obieramy i kroimy. Odcedzamy warzywa, marchewkę kroimy. Wywar redukujemy (do takiej ilości ile potrzeba nam sosu). Do odcedzonego wywaru dodajemy śmietanę oraz czosnek i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Możemy jeszcze zagęścić sos łyżką mąki pszennej rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Do powstałego sosu dodajemy pokrojone mięso, marchewkę, uduszone pieczarki i wszystko dusimy jeszcze ok 15-20 min. Przyprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba, posypujemy natką pietruszki. Zagotowujemy jeszcze i gotowe. Smacznego!

Porady

Warzywa takie jak seler i pietruszka po odcedzeniu możemy zmiksować razem ze śmietaną.
Nadaje się do wielokrotnego odgrzewania, więc możesz przygotować więcej na dwa dni. Gorąco polecam!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkizdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyWielkanockrólikświęta
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-10kk400

Dodane przez: dorocia91

Tagiatelle z kurczakiem i pieczarkami w śmietanie

Pyszny, pożywny obiad w kilka chwil.

Zapiekanki domowe z pieczarkami w śmietanie.

Dodane przez: a-tom86

Zapiekanki z pieczarkami w śmietanie

Niby zwykłe, a jednak inne, bo...

image-08x13js

Dodane przez: beniawojt

Bób z pieczarkami w śmietanie

Lubię zaskakiwać swoich bliskich...

Cynaderki z pieczarkami w śmietanie

Dodane przez: luna19

Cynaderki z pieczarkami w śmietanie

Pracochłonne danie dla smakoszy...

Potrawka z królika z warzywami

Dodane przez: 2milutka

Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową

Potrawka na bogato ze zdrowego...

Potrawka z kurczaka

Dodane przez: MałaMi

Potrawka z kurczaka (bez śmietany)

Zazwyczaj takie potrawki robię...