Potrawka z kapusty z boczkiem i ryżem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Musiałam wykorzystać kapustę i wymyśliłam taką oto potrawkę z kapusty z dodatkiem boczku i ryżu. Wyszło bardzo smacznie, spróbujcie :)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 700g kapusty białej
    – 200g ryżu parabolicznego
    – 100g boczku surowego wędzonego
    – 500ml wrzątku
    – 1 cebula
    – 1 marchewka
    – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie czubryca żółta, kurkuma, sól i pieprz)
    – garść drobno posiekanego koperku
    – 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Potrawka z kapusty z boczkiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać tłuszcz, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Do zarumienionej cebuli dodać boczek pokrojony w drobną kostkę, smażyć przez około 3-5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w talarki wymieszać i dodać kapustę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką z dziurką i dusić na małym ogniu przez około 7-10 minut, aż kapusta trochę zmięknie. Mieszać od czasu do czasu, aby nie przywierało. Następnie dodać dobrze wypłukany ryż, przyprawy, wrzątek i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką z dziurką i dusić przez około 15 minut, aż cała woda odparuję. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować