Potrawka z kapusty z boczkiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać tłuszcz, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Do zarumienionej cebuli dodać boczek pokrojony w drobną kostkę, smażyć przez około 3-5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać marchewkę pokrojoną w talarki wymieszać i dodać kapustę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką z dziurką i dusić na małym ogniu przez około 7-10 minut, aż kapusta trochę zmięknie. Mieszać od czasu do czasu, aby nie przywierało. Następnie dodać dobrze wypłukany ryż, przyprawy, wrzątek i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką z dziurką i dusić przez około 15 minut, aż cała woda odparuję. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Komentarze