Popękane ciasteczka cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromat cytrynowy roznosi się po całym domu, a ten smak pamięta się na długo .

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dag białej czekolady
    2 łyżki masła
    1 jajko
    18 dag mąki
    8 dag białego cukru
    otarta skórka z cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    PONADTO:
    cukier puder do obtaczania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Popękane ciasteczka cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładką, jasną masę.
  • 2. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • 3. Do masy jajecznej dodać rozpuszczone masło z czekoladą, sok i skórkę z cytryny. Miksować cały czas.
  • 4. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać dokładnie na wolnych obrotach miksera.
  • 5. Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki.
  • 6. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze.
  • 7. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok 13 min w 170 stopniach. Pomiędzy ciasteczkami zachować odstęp.
  • 8. Upieczone ciasteczka wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować