Pomidorowy gulasz z papryką

5 (177 ocen)

  • 40 min

Rozmroziłam mięso na zupę fasolkową, ale fasolkę zjedliśmy z patelni z bułką tartą :) musiałam coś z tym mięsem zrobić... Zrobiłam gulasz!

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego (lub trochę więcej mięsa z kurczaka)
    1 duża cebula
    1 duża papryka
    3-4 pomidory (mogą być z puszki)
    1,5 szkl. bulionu (z 1/2 kostki mięsnej i 1/2 kostki bulion na żeberkach)
    1/4 szkl. śmietany 30% (najlepsza Zott)
    Przyprawy:
    papryka słodka (2-3 łyżeczki)
    papryka ostra (1 płaska łyżeczka)
    pieprz ziołowy (2 płaskie łyżeczki)
    pieprz czarny (szczypta)
    lubczyk (2 łyżeczki)
    oregano (1/2 łyżeczki
    bazylia (1/2 łyżeczki)
    kminek (szczypta)
    2-3 łyżki oleju do smażenia

    opcjonalnie: 2 czubate łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Pomidorowy gulasz z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy, mięso kroimy w kostkę, paprykę w paseczki.
    Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę.
  • 2. Cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso, dobrze podsmażyć. Dorzucić paprykę, przesmażyć około 5 min, zalać gorącym bulionem, dodać pomidory i dusić 15-20 min.
  • 3. Przyprawić do smaku, dodać śmietanę i jeszcze chwilę gotować.

    Jeśli potrzeba zagęścić zrobić zawiesinę z mąki i wody, dolewać do gulaszu cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.

Porady

Można podawać z ziemniakami (najlepiej młodymi), plackami ziemniaczanymi lub chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować