Pomidorowe love

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś Agnieszka późno wstała więc szybko gar zupy nagotowała. Pyszna zupka niesłychanie bo nie było czasu na śniadanie. Pewnie nikt tak nie gotuje żeby pomidorowa była razem z ryżem gotowana, my tak lubimy i się tego nie wstydzimy, właśnie tak gotowana smakuje nam najbardziej. Rozumiem każdy gotuje jak umie i po swojemu u mnie zawsze tak dziadek gotował i nigdy nie zapomnę smaku jego zup. Mój dziadek choć był mężczyzną lepiej sprawował się w kuchni niż babcia, dlatego mam do niego wielki szacunek bo dzięki niemu i mojej mamie potrafię jako tako gotować, myślę że gotuje nie najgorzej.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego z chrząstką,

    2 koncentraty pomidorowe 30 % ( każdy 160 g ),

    1 pełna szklanka ryżu ( szklanka pojemność 210 ml ),

    2 kostki magii ( mam niemieckie malutkie ),

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    1 czubata łyżka majeranku,

    2 łyżeczki cukru,

    2 łyżeczki przyprawy Doprawka,

    1 śmietana 30 % ( 200 g ),

    1 marchew ( 150 g ),

    25 g kopru świeżego,

    1 czubata łyżka natki pietruszki,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    1 liść laurowy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowe love - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać mięso z chrząstką ( miałam zamrożone ), wkroić dowolnie marchew i gotować do czasu aż mięso będzie miękkie w międzyczasie gotowania się wywaru zdjąć powstałe szumowiny. Po zdjęciu szumowin dodać suszona włoszczyznę, przyprawę doprawka, ziela angielskie oraz liść laurowy i nadal gotować.
  • zupa 2. Gdy mięso na chrząstkach jest już prawie miękkie wsypać ryż dodać kosteczki magii ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć a jeśli ktoś takich nie ma można dodać magii w płynie około łyżki ).Gotować do miękkości ryżu co jakiś czas zamieszać aby ryż nie przystał do dna garnka. Jak już ryż jest miękki dodać koncentraty pomidorowe oraz majeranek i chwilę pogotować na wolnym ogniu.
  • zupa 3. W czasie gdy zupa z ryżem się gotuje wkroić świeży koperek, zamieszać. Przygotować śmietanę, do gotującej się całości wsypać cukier następnie wlać przygotowaną śmietanę ( śmietanę możecie dodać jaką lubicie lub zrobić w ogóle bez śmietany to już wasza decyzja ) , zamieszać.
  • zupa 4. Gdy zupa z koncentratem i śmietaną lekko się zagotowała dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki zamieszać i zdjąć z ognia, nakryć pokrywką a by chwilę postała bez gotowania. Tak jak pisałam jeśli ktoś nie lubi ze śmietaną można ją pominąć i w ogóle jej nie dodawać.
  • zupa 5. Zupa wyszła tak smaczna że nic nie zostało. Ja dodaję dwa koncentraty ponieważ bardzo lubimy gdy pomidorowa jest kwaskowata a cukier dodaję dla lepszego smaku zupy. Po za tym wolę zupę gotowaną razem z zupą niż osobno zupę i osobno ryż. Polecam spróbować tak ugotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować