Od trzech lat jestem na emeryturze, więc mam dużo wolnego czasu. Często piekę ciasta dla męża i syna. Szczególnie lubię wypróbowywać nowe intrygujące przepisy.
Składniki:
Ciasto:
● 15 dag mąki tortowej
● 4 jajka
● 15 dag masła
● 15 dag cukru
● 15 dag migdałów
● 2 łyżki maku
● łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
● 4 średnie pomarańcze
● cytryna
● 5 jajek
● 10 dag masła
● 35 dag cukru
Pomarańczowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały mielimy, mieszamy
z mąką, proszkiem do pieczenia
i makiem. Masło, jajka i cukier
miksujemy na pulch ną masę,
dodajemy do suchych składników
i mieszamy.
2.Trzy pomarańcze szorujemy
i nie obierając, kroimy w plastry.
Wkładamy do rondelka,
dodajemy 10 dag cukru, trochę
wo dy i dusimy pod przykryciem
około 20 minut. Gdy
zmiękną, wybieramy 5-7 najładniejszych
plastrów i wykładamy
nimi wysmarowaną masłem
średnią tortownicę.Resztę pomarańczy miksujemy
z syropem i dodajemy do
ciasta. Masę wlewamy do formy
na pomarańcze. Pieczemy
35-45 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 190 °C.
3.Krem: do miski wbijamy jajka,
dodajemy masło, cukier, soki
z cytryny oraz po marańczy. Całość
gotujemy na parze ok. 30
minut, nie przerywając mieszania.
Wystudzone ciasto odwracamy,
przekrawamy i przekładamy
zimnym kremem.
Komentarze