Pomarańczowa babka

5 (2 ocen)

Prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna babka. Wilgotna i bardzo pomarańczowa.

Składniki:

  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
    otarta skórka z 2 pomarańczy
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    100g masła
    1/4 szklanki maślanki
    2 szklanki mąki
    szczypta soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    POLEWA CZEKOLADOWA:
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżki wody
    25g masła
    50g czekolady
    smażona skórka z pomarańczy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Babki Desery

Pomarańczowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Zetrzeć skórkę z wyszorowanych i umytych pomarańczy. Wsypać cukier i rozetrzeć, aż cukier zrobi się pomarańczowy. Wlać sok i wymieszać. W jednej misce umieścić jajka, roztopione masło, maślankę, a w drugiej mąkę z proszkiem i solą. Za pomocą rózgi kuchennej roztrzepać dodając pomarańcze z cukrem. Wsypać wymieszaną mąkę i połączyć składniki. Wlać do formy na babkę. Piec w temperaturze 180*C przez około 50min. POLEWA: przesiane kakao i cukier puder wymieszać z wodą, i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści, czekoladę. Mieszać, aż do uzyskania płynnej polewy. Polać wystudzoną babkę i udekorować skórką z pomarańczy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować