Babka pomarańczowa

4.51 (194 ocen)

Wilgotna babka z nutą pomarańczy.

Składniki:

  • 4 jaja (temp. pokojowa)
    25 dag miękkiego masła
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 duża pomarańcza
    szczypta soli
    100 ml mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na masę z cukrem i solą. Ucierając dodawać po jednym jajku
    Następnie dodać otartą skórkę z całej pomarańczy oraz mleko. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami wsypywać do masy.
    Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki babkowej
    i piec w 170 stopniach ok. 40 minut. Gdy ostygnie utrzeć lukier z podanych
    składników i polać nim babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować