Sous-vide czyli po francusku w próżni. Jest to metoda gotowania potraw, w szczelnie zamkniętej torebce próżniowej następnie gotowana w kąpieli wodnej lub parowej w dokładnie kontrolowanej temperaturze. Założeniem sous vide jest to, aby gotowanie odbywało się równomiernie, dzięki czemu wnętrze jest dobrze ugotowane. Potrawy są delikatne i soczyste. Metoda ta powstała już w XVIII wieku, a na nowo została odkryta przez amerykańskich i francuskich inżynierów w połowie lat 60. XX wieku. Obecnie znów jest modna jako jedna z metod stosowanych w kuchni molekularnej. Ja postanowiłam użyć tej techniki do przygotowania policzków wieprzowych, które są pyszne, delikatne i kleiste. Jednak wymagają długiej obróbki termicznej, aby wydobyć ich smak. Dlatego ja policzki najpierw ugotowałam w próżni, żeby zachować ich cały smak i aromat. Następnie dosłownie przez chwilę podsmażyłam w grillu elektrycznym, by były lekko chrupiące z zewnątrz. Podałam je z duszonymi kurkami oraz młodymi warzywami gotowanymi na parze.
5 (2 ocen)
Komentarze