schab z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią parzony Sous-vide

4.44 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

pyszny, kruchy, soczysty, rozpływający się w ustach

  • 6 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg schabu bez kości
    15 g soli do przetworów lub himalajskiej
    2g cukru może być trzcinowy
    przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    woreczek próżniowy
    folia spożywcza
Wystaw ocenę:

4.44 (196 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią parzony sous-vide - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią parzony Sous-vide 1. Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą wymieszaną z cukrem, przy pomocy wykałaczki porządnie go nakłuć, wymasować, włożyć do miski przykryć talerzem odstawić do lodówki na 3-4 dni, codziennie obracać mięso.
    2. Po tym czasie wyjąć mięso, umyć, osuszyć, posypać przyprawą z każdej strony, dobrze owinąć w folię spożywczą, włożyć w woreczek próżniowy, za pomocą zgrzewarki odessać powietrze.
    3. Mięso w woreczku włożyć do garnka, wlać wodę tak aby przykryła mięso, podgrzewać na małym ogniu, kontrolując temperaturę wody żeby się utrzymywała poniżej 65C, parzyć tak ok 6 godzin. Schłodzić, przechowywać w lodówce. Mięso rozpływa się w ustach, jest delikatne i kruche.

Porady

jeśli nie mamy zgrzewarki próżniowej ten etap możemy pominąć i parzyć w samej foli spożywczej, nalezy wtedy kilka razy owinąć mięso

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować