pyszny, kruchy, soczysty, rozpływający się w ustach
6 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1kg schabu bez kości
15 g soli do przetworów lub himalajskiej
2g cukru może być trzcinowy
przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
woreczek próżniowy
folia spożywcza
Schab z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią parzony sous-vide - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą wymieszaną z cukrem, przy pomocy wykałaczki porządnie go nakłuć, wymasować, włożyć do miski przykryć talerzem odstawić do lodówki na 3-4 dni, codziennie obracać mięso.
2. Po tym czasie wyjąć mięso, umyć, osuszyć, posypać przyprawą z każdej strony, dobrze owinąć w folię spożywczą, włożyć w woreczek próżniowy, za pomocą zgrzewarki odessać powietrze.
3. Mięso w woreczku włożyć do garnka, wlać wodę tak aby przykryła mięso, podgrzewać na małym ogniu, kontrolując temperaturę wody żeby się utrzymywała poniżej 65C, parzyć tak ok 6 godzin. Schłodzić, przechowywać w lodówce. Mięso rozpływa się w ustach, jest delikatne i kruche.
Porady
jeśli nie mamy zgrzewarki próżniowej ten etap możemy pominąć i parzyć w samej foli spożywczej, nalezy wtedy kilka razy owinąć mięso
Komentarze