Półfrancuska rolada z pasztetem

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo smaczna rolada z wykorzystaniem pasztetu.Możemy ją podać na zimno jak i na gorąco.Idealna na przekąskę.Możemy ją również przygotować dla gości.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    12,5 dag masła lub margaryny
    2 łyżki śmietany 12 %

    Farsz:
    20 dag pasztetu wieprzowego
    1 średnia cebula
    olej do smażenia
    suszony majeranek ( około pół łyżeczki )

    Dodatkowo:
    mąka do posypania stolnicy
    1 jajko do posmarowania
    kminek
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet Przekąski

Półfrancuska rolada z pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  • Pasztet. 2. Cebulę obieramy,drobno kroimy,smażymy do miękkości i zrumienienia.Studzimy,następnie dodajemy z majerankiem do pasztetu i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto i pasztet. 3. Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm.Następnie na cieście rozsmarowujemy pasztet.
  • Zawinięte. 4. Następnie ciasto zawijamy jak roladę,smarujemy roztrzepanym jajkiem,posypujemy kminkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Upieczone. 5. Roladę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • Studzimy. 6. Upieczoną roladę studzimy i kroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować