Jajka faszerowane pasztetem

4.49 (167 ocen)

Nieodłączna pozycja w wielkanocnym menu. Jajka z farszem z pasztetu wędzonego z dodatkiem jabłka oraz natki pietruszki stanowią niestandardową, za to niebywale smaczną propozycję, nie tylko od święta.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
    250 g pasztetu wędzonego (może być z dodatkami)
    2 łyżki gęstego serka kremowego, jogurtu naturalnego lub śmietany
    1 średnie jabłko
    1 pęczek natki pietruszki
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    sól do smaku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Jajka faszerowane pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka faszerowane pasztetem 1. Jajka przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka i przełożyć do miski. Białka odłożyć. Jabłko obrać ze skórki (niekoniecznie), usunąć gniazda nasienne, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do żółtek. Dodać pasztet oraz posiekaną natkę pietruszki. Utrzeć na gładką masę. Dołożyć serek/jogurt/śmietanę, wsypać pieprz ziołowy. Całość wymieszać. Ewentualnie doprawić sola.
  • Jajka faszerowane pasztetem 2. Przygotowaną masą nafaszerować odłożone białka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować