Polędwiczki z sosie z podgrzybkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Obiad który zrobimy szybko, bo polędwiczki nie muszą długo się smażyć. Duszone w sosie grzybowym zapewniam że nie można się im oprzeć. Obiad z nutą lasu i grzybami które uwielbiam.

  • 40 min

Składniki:


  • 1 polędwica wieprzowa
    1 cebula
    30 dkg podgrzybków
    15 dkg pieczarek
    sól, pieprz kolorowy
    pieprz cytrynowy
    przyprawa grecka
    przyprawa do wołowiny
    200 g śmietany 18 % ukwaszonej
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwiczki z sosie z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • polędwiczki smażone na cebuli 1.
    Polędwicę oczyszczam z błony, kroję na plastry 1,5 cm lekko rozbijam dłonią. Solę, posypuję pieprzem kolorowym i cytrynowym, przyprawą grecką. Cebule kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję polędwicę i smażę z każdej strony po około 4 minuty. Podlewam wodą podczas smażenia.
  • grzyby pokrojone smażone 2. Grzyby myję, kroję w plasterki i smażę na osobnej patelni.
  • polędwiczki smażone z grzybami 3. Dodaję do mięsa chwilę smażę, dolewam trochę wody jak odparowała. Śmietanę przekładam do miseczki, dodaję po trochu wywar od mięsa i hartuję śmietanę. Wlewam ją do sosu i już nie zagotowuję. Sos zgęstnieje jak postoi. Doprawiam według uznania, posypuję natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Podgrzybki Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.29 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwiczki z indyka w sosie własnym

4.29 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

smak i uczucie Szybki i smaczny obiad. 45 min

To może cię zainteresować