Polędwiczki z podgrzybkami

3.67 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Delikatne polędwiczki pachnące lasem w aromatycznym sosie grzybowym, możemy przygotować na niedzielny obiad, nadchodzące święta.

  • 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 3 polędwiczki wieprzowe
    • 80 g cebuli
    • 20 g oleju
    • 500 g podgrzybków ugotowanych
    • 370 g wody
    • 1 kostka rosołowa
    • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
    • 20 g mąki pszennej
    • 40 g śmietany 30%
    • Szczypta pieprzu
    • Sól
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki

Polędwiczki z podgrzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso posypujesz pieprzem, solą, układasz w rękawie do pieczenia i pieczesz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
  • danie 2. Cebulę obierasz, drobno kroisz, smażysz na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajesz ugotowane grzyby, podlewasz wodą, wrzucasz kostkę rosołową, wlewa sos sojowy, doprawiasz pieprzem oraz solą i gotujesz 20 minut.
    Sos zagęszczam mąką rozrobioną ze śmietaną, gotujesz do chwili zagotowania.
    Polędwiczki po upieczeniu kroisz na mniejsze kawałki, polewasz sosem z grzybami. Danie podajesz z kopytkami, kluskami śląskimi.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować