Piaskowce to bardzo smaczne grzyby leśne, które charakteryzują się tym, że na surowo, gdy je dotkniemy ich kolor z białego zmieni się na atramentowy. Jednak po obróbce termicznej nabierają jasnej apetycznej barwy. W moich rodzinnych stronach te grzyby są dosyć popularne i występują tak jak ich nazwa wskazuje na piaszczystym podłożu. Piaskowce, jak większość grzybów mają swoje miejsca, w których można znaleźć je co roku w sezonie grzybowym. Dlatego ważne jest to, aby zbierając grzyby nie niszczyć grzybni i podłoża na którym rosną. Istotne jest również to - co powinno być oczywistą oczywistością. Niestety nie jest, że nie wolno śmiecić w lesie. Jeśli będziemy stosować te proste zasady i będziemy szanować przyrodę, to co roku natura odwdzięczy się nam owocnie swoimi darami.
Proponuję bardzo smaczne połączenie sarniny z piaskowcami, które tworzy spójną całość pod względem smakowym oraz wizualnym.
5 (1 ocen)
Komentarze