Polędwiczki z sarniny nadziewane piaskowcami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Piaskowce to bardzo smaczne grzyby leśne, które charakteryzują się tym, że na surowo, gdy je dotkniemy ich kolor z białego zmieni się na atramentowy. Jednak po obróbce termicznej nabierają jasnej apetycznej barwy. W moich rodzinnych stronach te grzyby są dosyć popularne i występują tak jak ich nazwa wskazuje na piaszczystym podłożu. Piaskowce, jak większość grzybów mają swoje miejsca, w których można znaleźć je co roku w sezonie grzybowym. Dlatego ważne jest to, aby zbierając grzyby nie niszczyć grzybni i podłoża na którym rosną. Istotne jest również to - co powinno być oczywistą oczywistością. Niestety nie jest, że nie wolno śmiecić w lesie. Jeśli będziemy stosować te proste zasady i będziemy szanować przyrodę, to co roku natura odwdzięczy się nam owocnie swoimi darami.

Proponuję bardzo smaczne połączenie sarniny z piaskowcami, które tworzy spójną całość pod względem smakowym oraz wizualnym.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych polędwiczek z sarniny
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    łyżka masła
    łyżka semoliny
    liść laurowy
    2 roztarte ziarna ziela angielskiego
    roztarte ziarno jałowca
    sos Worcestershire
    150 ml bulionu z sarniny lub warzywnego

    nadzienie:
    500 g piaskowców, poza sezonem można użyć mrożonych
    szalotka
    100 g masła
    ząbek czosnku
    natka pietruszki
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    tymianek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Polędwiczki z sarniny nadziewane piaskowcami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Pokrojone piaskowce podsmażamy na suchej patelni, powinny zmienić kolor z atramentowego na piaskowy. Dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem i tymiankiem.
    Miękkie masło mieszamy z natką pietruszki, pokrojoną szalotką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładamy przestudzone grzyby. Mieszamy.

    W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot. Obficie nadziewamy farszem. Mięso oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie.
    Podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy bulion i sos Worcestershire. Dokładamy liść laurowy, ziela angielskie, jałowiec oraz jeśli nam pozostało resztki nadzienia. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos wyparuje można podlać trochę wody lub bulionu.

    Gotowe roladki podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować