Polędwiczki z sarniny nadziewane kapustą kiszoną z imbirem

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dziczyzna w połączeniu z domową kapustą smakuje zawsze pysznie. Tak przygotowane polędwiczki smakują wybornie, a jednocześnie prezentują się niczym danie z najlepszej restauracji.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych polędwiczek z sarniny
    przyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, gorczyca, brązowy cukier, ziarna kolendry, ziarna kminku, płatki suszonego czosnku, papryka słodka, ziele angielski, owoc jałowca, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, suszony prawdziwek
    łyżka masła
    łyżka semoliny
    sos Worcestershire
    150 ml bulionu z sarniny lub warzywnego

    nadzienie:
    kiszona kapusta z dodatkiem świeżego imbiru
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Polędwiczki z sarniny nadziewane kapustą kiszoną z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane przyprawy rozcieramy w moździerzu lub młynku do kawy.

    W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot. Obficie nadziewamy kapustą. Mięso oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie.
    Podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy bulion i sos Worcestershire oraz jeśli nam zostało resztki nadzienia. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos wyparuje można podlać trochę wody lub bulionu.

    Gotowe roladki podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować