Tak przygotowana dziczyzna wygląda niezwykle apetycznie, oczywiście też tak smakuje.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
500 g oczyszczonych polędwiczek z sarniny
sól ziołowa
pieprz kolorowy
łyżka masła
łyżka semoliny
liść laurowy
2 roztarte ziarna ziela angielskiego
roztarte ziarno jałowca
sos Worcestershire
150 ml bulionu z sarniny lub warzywnego
łyżeczka musztardy francuskiej
Polędwiczki z sarniny nadziewane korniszonami, papryką i cebulkami perłowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot. Obficie nadziewamy warzywami. Oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie.
Podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy bulion i sos Worcestershire. Dokładamy liść laurowy, ziela angielskie oraz jałowiec. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos wyparuje można podlać trochę wody lub bulionu. Pod koniec dodajemy musztardę.
Gotowe roladki podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.
Komentarze