Polędwiczki z sarniny nadziewane morelą w sosie aromatyzowanym szalotkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana dziczyzna wygląda niezwykle apetycznie, oczywiście też tak smakuje. Naturalnej słodyczy nadają mięsu niesiarkowane suszone morele. Polędwiczki były duszone w sosie własnym z dodatkiem szalotek, które dodane były razem z łupinką, dzięki czemu sos nabrał zarówno głębokiej barwy oraz smaku i aromatu.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych polędwiczek z sarniny
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    łyżka masła
    łyżka semoliny
    liść laurowy
    2 roztarte ziarna ziela angielskiego
    roztarte ziarno jałowca
    sos Worcestershire
    150 ml bulionu z sarniny lub warzywnego
    3-4 szalotki

    nadzienie:
    niesiarkowane morele
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Polędwiczki z sarniny nadziewane morelą w sosie aromatyzowanym szalotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot. Obficie nadziewamy suszonymi morelami. Oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie.
    Podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy bulion i sos Worcestershire. Dokładamy liść laurowy, ziela angielskie, jałowiec oraz przekrojone na pół szalotki. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos za mocno wyparuje można podlać trochę wody lub bulionu.

    Gotowe mięso podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować