Polędwiczki w sosie grzybowym

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Jeśli planujesz obiad z wykorzystaniem polędwiczek wieprzowych, mam świetny przepis na polędwiczki w sosie grzybowym. Można podać z ziemniakami lub kluskami śląskim. Danie przygotujesz szybko, prosto a zapach lasem unosi się po całym domu.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 2 polędwiczki wieprzowe
    • 1 cebula
    • 20 g oleju
    • 60 g suszonych podgrzybków
    • 379 g wody
    • ½ śmietany 30%
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    • Pieprz
    • Sól
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. 1. Grzyby zalewam gorącą wodę, odstawiam na godzinę.
    2. Mięso oczyszczam z błonek, posypuję pieprzem oraz solą, następnie umieszczam w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. Po upieczeni mięso kroję na mniejsze kawałki i układam w naczyniu.
    3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju w garneczki. Do cebuli dodaję wcześniej namoczone, podlewam wodą, gotuję około 20 minut.
    4. Grzyby z sosem blenduję około 5 minut, następnie dodaję sos sojowy, doprawiam pieprzem oraz solą i zagęszczam śmietaną rozrobioną z mąką. Chwilkę gotuję.
  • danie 2. 5. Sosem polewam polędwiczki.
    6. Danie gotowe, podaję z surówką i ziemniakami.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczki w sosie grzybowym

To może cię zainteresować