Polędwiczki wieprzowe w sosie teriyaki z duszonymi warzywami

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne i delikatne mięsko z warzywami. Smaki Dalekiego Wschodu.

Składniki:

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
    6 łyżek sosu teriyjaki (gotowego)
    750 g mrożonki "Mieszanka Chińska"
    4 łyżki masła klarowanego
    sok z 1/2 cytryny
    3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy "5 smaków"
    1,5 płaskiej łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    sól
    mielone płatki chilli
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie teriyaki z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w plastry i każdy plaster rozpłaszczamy dłonią. Mięso smarujemy 3 łyżkami sosu teriyaki, układamy w miseczce, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wkładamy mrożone warzywa i podgrzewamy do rozmrożenia warzyw, dusimy pod przykryciem ok. 15 -20 minut, od czasu do czasu mieszając (warzywa powinny być lekko chrupiące). Przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, przyprawą "5 smaków", szczyptą mielonych płatków chilli i solą do smaku.
  • 3. W czasie duszenia warzyw na drugiej patelni roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła, obsmażamy plastry mięsa, skrapiamy 3 łyżkami sosu teriyaki, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 15 minut. Zdejmujemy mięso, a do wytworzonego sosu dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w ok. 1/2 szklanki wody, mieszamy. Gdyby sos był za gęsty, należy dodać wody. Do gorącego sosu wkładamy mięso i podgrzewamy.
  • 4. Mięso podajemy z uduszonymi warzywami.

Porady

Można przygotować mniejszą porcję warzyw i podać danie z dodatkiem ryżu. Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Mrożenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować