Polędwiczki w zupie cebulowej

4.48 (192 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Danie jest bardzo smaczne i sycące, najlepiej smakuje z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej + 3 łyżki mąki
    1 zupa cebulowa w proszku + 1/2 szkl. wody
    30 dag pieczarek + jedna średnia cebula
    250 ml śmietanki 30%
    sól, pieprz, słodka papryka, dowolna przyprawa do mięs
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Polędwiczki w zupie cebulowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę kroimy w plastry 1 cm, obsypujemy przyprawą do mięsa i obtaczamy w mące a następnie obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i papryki słodkiej. Wykładamy na mięso. Zupę cebulową mieszamy z wodą (1/2 szkl.) i zalewamy pieczarki. Pieczemy pod przykryciem 30 min. w 180 stopniach. Odkrywamy naczynie, wszystko zalewamy śmietanką i pieczemy odkryte jeszcze 15 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować