Danie jest bardzo smaczne i sycące, najlepiej smakuje z kluskami śląskimi i surówką z kapusty pekińskiej.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
1 kg polędwiczki wieprzowej + 3 łyżki mąki
1 zupa cebulowa w proszku + 1/2 szkl. wody
30 dag pieczarek + jedna średnia cebula
250 ml śmietanki 30%
sól, pieprz, słodka papryka, dowolna przyprawa do mięs
olej do smażenia
Polędwiczki w zupie cebulowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę kroimy w plastry 1 cm, obsypujemy przyprawą do mięsa i obtaczamy w mące a następnie obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kostkę smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i papryki słodkiej. Wykładamy na mięso. Zupę cebulową mieszamy z wodą (1/2 szkl.) i zalewamy pieczarki. Pieczemy pod przykryciem 30 min. w 180 stopniach. Odkrywamy naczynie, wszystko zalewamy śmietanką i pieczemy odkryte jeszcze 15 min. Smacznego!
Komentarze