Tagliatelle w sosie śmietanowo-kurkowym z szynką serrano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować zgodnie ze wskazówką na opakawaniu,lekko przepłukać zimną wodą,odcedzić na durszlaku i odstawić.
Szynkę pokroić w cienkie paski. Cebulę w kosteczkę.
Kurki oczyscić i ewentualnie większe okazy pokroić na mniejsze części.
W rondlu rozgrzać masło,wrzucić kurki i smażyć do odparowania wody.Następnie dodać cebulę i szynkę. Lekko doprawić solą i pieprzem-smażyć mieszając do zmięknięcia cebuli.
Całość zalać przegotowaną wodą,dodać natkę (wody wlać tylko tyle aby przykryć kurki) i gotować około 10 minut.
Następnie śmietanę wymieszać z odrobiną wody i zalać grzyby (mozna dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej jeśli wolimy gęstszy sos) doprawić do smaku dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do całości dodać wcześniej ugotowany makaron i wymieszać,podgrzewać jeszcze chwilkę i można podawać.
Smacznego :-)
Komentarze