Tagliatelle w sosie śmietanowo-kurkowym z szynką serrano

4.5 (177 ocen)

Pyszności :-)

Składniki:

  • 250g makaronu tagliatelle
    250g kurek
    200g śmietany 18%
    2 łyżki masła
    70g dojrzewającej szynki serrano
    1 duża garść drobno posiekanej natki pietruszki
    1 średnia cebula
    sól,świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tagliatelle w sosie śmietanowo-kurkowym z szynką serrano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować zgodnie ze wskazówką na opakawaniu,lekko przepłukać zimną wodą,odcedzić na durszlaku i odstawić.
    Szynkę pokroić w cienkie paski. Cebulę w kosteczkę.
    Kurki oczyscić i ewentualnie większe okazy pokroić na mniejsze części.
    W rondlu rozgrzać masło,wrzucić kurki i smażyć do odparowania wody.Następnie dodać cebulę i szynkę. Lekko doprawić solą i pieprzem-smażyć mieszając do zmięknięcia cebuli.
    Całość zalać przegotowaną wodą,dodać natkę (wody wlać tylko tyle aby przykryć kurki) i gotować około 10 minut.
    Następnie śmietanę wymieszać z odrobiną wody i zalać grzyby (mozna dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej jeśli wolimy gęstszy sos) doprawić do smaku dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem.
    Do całości dodać wcześniej ugotowany makaron i wymieszać,podgrzewać jeszcze chwilkę i można podawać.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować