Tak przygotowane mięsko nasyci i rozgrzeje w chłodne dni. Jest przy tym bardzo smaczne i szybkie do zrobienia.
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
po pół papryki czerwonej i żółtej
200 g kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki bulionu
majeranek
sól, pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia
posiekana natka pietruszki do posypania
Polędwiczka w sosie kurkowym z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w plastry, osuszyć, każdy kawałek rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie panierować w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
2.Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę posiekać, kurki umyć i oczyścić, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wraz z grzybami przełożyć na patelnię z dwiema łyżkami oleju i chwilę podsmażyć. Następnie zalać bulionem, ewentualnie zagęścić łyżką mąki. Dodać przecier pomidorowy i dusić kilka minut. Kiedy całość zmięknie dołożyć plastry polędwiczki. Delikatnie przemieszać i poddusić, aby smaki się przegryzły. Plastry polędwiczki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać wraz z sosem, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!
Komentarze