Polędwiczka w sosie kurkowym z papryką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane mięsko nasyci i rozgrzeje w chłodne dni. Jest przy tym bardzo smaczne i szybkie do zrobienia.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej 
    po pół papryki czerwonej i żółtej
    200 g kurek
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    3/4 szklanki bulionu
    majeranek
    sól, pieprz
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
    posiekana natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w sosie kurkowym z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plastry, osuszyć, każdy kawałek rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie panierować w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • 2. Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę posiekać, kurki umyć i oczyścić, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wraz z grzybami przełożyć na patelnię z dwiema łyżkami oleju i chwilę podsmażyć. Następnie zalać bulionem, ewentualnie zagęścić łyżką mąki. Dodać przecier pomidorowy i dusić kilka minut. Kiedy całość zmięknie dołożyć plastry polędwiczki. Delikatnie przemieszać i poddusić, aby smaki się przegryzły. Plastry polędwiczki posypać posiekaną natką pietruszki i podawać wraz z sosem, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Papryka Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.46 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczki w sosie kurkowym

To może cię zainteresować