Pyszne polędwiczki podane z młodymi warzywami - kapustą zasmażaną z boczkiem i ziemniaczkami z masłem i koperkiem. Smakowity letni obiadek pełen smaku i witamin. :)
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na mięso:
Około 300-350 g polędwiczki wieprzowej,
Marynata: łyżka oleju smakowego z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów, 2 łyżki oleju, 2 średnie ząbki czosnku, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej.
Składniki na kapustę:
Główka młodej kapusty,
szklanka bulionu,
150 g boczku wędzonego,
pęczek koperku,
sól, pieprz, łyżeczka cukru brązowego, łyżeczka soku z cytryny, łyżka masła, łyżka mąki.
Dodatkowo:
około 1 kg małych młodych ziemniaków,
mały pęczek posiekanego koperku,
łyżka masła.
Polędwiczka w marynacie czosnkowej z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso:
Polędwiczkę oczyszczam z błony, kroję w 1,5 cm. plastry, lekko spłaszczam dłonią. Czosnek drobno siekam.
Oleje dokładnie mieszam z przyprawami i czosnkiem.
Mięso smaruję przygotowaną marynatą, odstawiam na noc do lodówki.
Smażę na mocno rozgrzanej patelni po około 1-1,5 minuty z każdej strony. Osączam na ręczniku papierowym.
Kapusta:
Kapustę dzielę na cztery części, myję, szatkuję. Wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, pieprz i cukier. Zagotowuję. Gotuję pod przykryciem około 10 minut (co jakiś czas mieszam). Pod koniec dodaję sok z cytryny.
Boczek kroję w kostkę, podsmażam na średnim ogniu około 5 minut. Często mieszam. Dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści, następnie dodaję mąkę, mieszam i smażę około minuty. Stopniowo wlewam wodę z kapusty mieszając, aż mąka się rozpuści. Przekładam do garnka z kapustą, mieszam i zagotowuję.
Na koniec dodaję posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Ziemniaki:
Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Odcedzam. Mieszam z masłem i posiekanym koperkiem.
Porady
Do smażenia mięsa najlepiej użyć patelni grillowej. :)
Komentarze