POLĘDWICZKA W MARYNACIE CZOSNKOWEJ Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI I KAPUSTĄ ZASMAŻANĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne polędwiczki podane z młodymi warzywami - kapustą zasmażaną z boczkiem i ziemniaczkami z masłem i koperkiem. Smakowity letni obiadek pełen smaku i witamin. :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na mięso:
    Około 300-350 g polędwiczki wieprzowej,
    Marynata: łyżka oleju smakowego z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów, 2 łyżki oleju, 2 średnie ząbki czosnku, łyżeczka czosnku niedźwiedziego, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej.

    Składniki na kapustę:
    Główka młodej kapusty,
    szklanka bulionu,
    150 g boczku wędzonego,
    pęczek koperku,
    sól, pieprz, łyżeczka cukru brązowego, łyżeczka soku z cytryny, łyżka masła, łyżka mąki.

    Dodatkowo:
    około 1 kg małych młodych ziemniaków,
    mały pęczek posiekanego koperku,
    łyżka masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w marynacie czosnkowej z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso:
    Polędwiczkę oczyszczam z błony, kroję w 1,5 cm. plastry, lekko spłaszczam dłonią. Czosnek drobno siekam.
    Oleje dokładnie mieszam z przyprawami i czosnkiem.
    Mięso smaruję przygotowaną marynatą, odstawiam na noc do lodówki.
    Smażę na mocno rozgrzanej patelni po około 1-1,5 minuty z każdej strony. Osączam na ręczniku papierowym.

    Kapusta:
    Kapustę dzielę na cztery części, myję, szatkuję. Wkładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję sól, pieprz i cukier. Zagotowuję. Gotuję pod przykryciem około 10 minut (co jakiś czas mieszam). Pod koniec dodaję sok z cytryny.
    Boczek kroję w kostkę, podsmażam na średnim ogniu około 5 minut. Często mieszam. Dodaję łyżkę masła, czekam aż się rozpuści, następnie dodaję mąkę, mieszam i smażę około minuty. Stopniowo wlewam wodę z kapusty mieszając, aż mąka się rozpuści. Przekładam do garnka z kapustą, mieszam i zagotowuję.
    Na koniec dodaję posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

    Ziemniaki:
    Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem soli. Odcedzam. Mieszam z masłem i posiekanym koperkiem.

Porady

Do smażenia mięsa najlepiej użyć patelni grillowej. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować