Polędwiczka w marynacie czosnkowej na młodej kapuście

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polędwiczka w towarzystwie młodej kapusty, w połączeniu ze smażonymi pieczarkami i cebulką smakuje wybornie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
    mała główka młodej kapusty
    1 marchewka
    200g pieczarek
    1 mała cebula
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    kolorowy mielony czosnek
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w marynacie czosnkowej na młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, osusz, oczyść z błonek i pokrój w plastry. Każdy plaster delikatnie rozbij i z obu stron przypraw mielonym czosnkiem, solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Następnie przykryj i odstaw w chłodne miejsce na min.2-3 godz. Po tym czasie polędwiczkę podsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • 2. Kapustę poszatkuj, marchewkę oczyść i zetrzyj na tarce o dużym oczku. Przełóż do garnuszka z dwiema szklankami wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj ok.5 minut. Na rozgrzanym oleju podsmaż oczyszczone i pokrojone drobniej pieczarki oraz posiekaną cebulę, po czym dodaj do kapusty. Przypraw do smaku solą i pieprzem i podgotuj kolejne 5 minut, aby smaki się przegryzły. Polędwiczkę podawaj na kapuście z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Młoda kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować