Polędwiczka w marynacie czosnkowej na młodej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, oczyść z błonek i pokrój w plastry. Każdy plaster delikatnie rozbij i z obu stron przypraw mielonym czosnkiem, solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Następnie przykryj i odstaw w chłodne miejsce na min.2-3 godz. Po tym czasie polędwiczkę podsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony.
2.Kapustę poszatkuj, marchewkę oczyść i zetrzyj na tarce o dużym oczku. Przełóż do garnuszka z dwiema szklankami wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i zagotuj ok.5 minut. Na rozgrzanym oleju podsmaż oczyszczone i pokrojone drobniej pieczarki oraz posiekaną cebulę, po czym dodaj do kapusty. Przypraw do smaku solą i pieprzem i podgotuj kolejne 5 minut, aby smaki się przegryzły. Polędwiczkę podawaj na kapuście z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego!
Komentarze