Polędwica "czarnolas" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso rozciąć wzdłuż włókien uformować w prostokąt. Oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć utartymi warzywami oraz utłuczonymi przyprawami z oliwą i octem. Odstawić na kilka godzin. Przygotować nadzienie. Suszone grzyby namoczyć. Zagotować. Posiekać. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę usmażyć na maśle. Dodać grzyby. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podsmażyć. Dodać ubite żółtka i łyżeczkę bułki tartej. Wymieszać i ostudzić. Płat polędwicy oczyścić z marynaty, nałożyć nadzienie zwinąć i związać. Obsmażyć. Dodać masło oraz włoszczyznę z przyprawami z marynaty wstawić do gorącego piekarnika. Ze smaku powstałego w czasie pieczenia przyrządzić sos: dodać wywar z grzybów. Zagęścić zasmażką z masła i mąki. Dodać kieliszek wina, osolić. Ostudzoną polędwicę pokroić w plastry podgrzać w piekarniku, ułożyć na półmisku i polać sosem.
Komentarze