Polędwica "Czarnolas"

4.49 (155 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Polędwica "Czarnolas", regionalne_dania

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - polędwica wołowa: 80 dekagramów
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - ziarna jałowca: 3 sztuki
    - Liscie laurowe: 3 sztuki
    - oliwa: 3 łyżki
    - ocet: 1 łyżka
    - mąka: 3 łyżki
    - masło: 6 łyżek
    - kieliszek wytrawnego czerwonego wina: 1 sztuka
    - suszone grzyby: 2 dekagramy
    - pieczraki: 20 dekagramów
    - cebula: 0.5 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - żółtka: 4 sztuki
    - bułka tarta: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Polędwica "czarnolas" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozciąć wzdłuż włókien uformować w prostokąt. Oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć utartymi warzywami oraz utłuczonymi przyprawami z oliwą i octem. Odstawić na kilka godzin. Przygotować nadzienie. Suszone grzyby namoczyć. Zagotować. Posiekać. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę usmażyć na maśle. Dodać grzyby. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podsmażyć. Dodać ubite żółtka i łyżeczkę bułki tartej. Wymieszać i ostudzić. Płat polędwicy oczyścić z marynaty, nałożyć nadzienie zwinąć i związać. Obsmażyć. Dodać masło oraz włoszczyznę z przyprawami z marynaty wstawić do gorącego piekarnika. Ze smaku powstałego w czasie pieczenia przyrządzić sos: dodać wywar z grzybów. Zagęścić zasmażką z masła i mąki. Dodać kieliszek wina, osolić. Ostudzoną polędwicę pokroić w plastry podgrzać w piekarniku, ułożyć na półmisku i polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować