hreczanyki – mięsno-gryczane kotlety kresowe

4.48 (161 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

hreczanyki to mięsno-gryczane kotlety wywodzące się z Kresów, a swą nazwę zawdzięczają „hreczce”, czyli regionalnemu określeniu gryki, z której wytwarza się kaszę. Kotlety z kaszy gryczanej są popularne nie tylko na Podkarpaciu, cała Wschodnia Polska upodobała sobie kulinarnie tę kaszę – na Lubelszczyźnie przyrządza się podobne kotlety tzw. „hreczniaki” (które tez z pewnością wypróbuję) , tyle że zamiast mięsa dodaje się biały ser

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/4 szkl surowej kaszy gryczanej
    40 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    3 jajka
    3-4 duże ząbki czosnku
    1/2 pęczka natki pietruszki (nie jest konieczna)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Hreczanyki – mięsno-gryczane kotlety kresowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na sypko i studzimy. Przestudzoną kaszę przekładamy do miski, dodajemy do niej zmielone mięso, wbijamy jajka, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki oraz dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie wszystko bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
  • 2. Zwilżonymi lekko dłońmi formujemy nieduże kotlety. Kładziemy je na rozgrzany oleju i smażymy na niedużym ogniu na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kuchnia kresowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować