Podhalańska szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na przepis na podhalańską szarlotkę znalazłam w moim sekretnym zeszycie z przepisami na desery i ciasta. Od razu spodobał mi się ten przepis. Jednak postanowiłam lekko go zmodyfikować i część mąki zastąpiłam płatkami owsianymi. Nie wątpliwym atutem tego wypieku jest to, iż składniki są w równych proporcjach.Podhalańska szarlotka to smaczne połączenie słodkiego ciasta i kwaśnych jabłek i nutą cynamonu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    150 g mąki pszennej
    150 g płatków owsianych
    150 g masła
    30 g cukru pudru(3 łyżki)
    10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
    2 żółtka
    1 jajko
    ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
    nadzienie
    1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
    40 g cukru(4 łyżki)
    20 g cynamonu(2 łyżki)
    20 g bułki tartej(2 łyżki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Podhalańska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy(jeśli by ciasto nie chciało się połączyć dodajemy śmietanę). Wkładamy do lodówki na 45-60 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy ciasto w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część rozwałkowujemy na wielkość formy do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na spodzie ciasto. Przekuwamy widelcem ciasto. Ciasto podpiekamy 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
    Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kwadraty. 15 minut dusimy. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy i czekamy, aż ponownie się zagotują. Dusimy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dodajemy bułkę tartą. Krótko mieszamy. Studzimy.
    Na podpieczony spód wykładamy jabłka. Następnie z ciasto, które nam pozostało wałkujemy i wycinamy pasy. Pasy ciasta układamy na jabłka, tworząc kratkę. Szarlotkę pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować