Szarlotka

  • wyświetlono: 1400 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Bardzo miękkie i pycha ciasto.

Wojty
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka i 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie z jabłek:
2 kg jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
Cynamon

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka

  • Szarlotka1. Ciasto I:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. wstawić do lodówki.

    Nadzienie z jabłek:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułka tartą, cynamonem i cukrem waniliowym.

    Ciasto II:
    Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożona papierem dużą blaszkę. Wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, po nakłuwać widelcem. Piec 45 min w 180 stopniach C. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kruche ciasto z jabłkamiszarlotkaciasto z jabłkami

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Taka trochę resztkowa pół na pół...

Szarlotka

Dodane przez: Natka93

Szarlotka

Idealna na spotkanie rodzinne i...

Szarlotka

Dodane przez: Agiatis

Szarlotka

Szarlotka, każdy ma swój ulubiony...

Placek z jabłkami, szarlotka,

Dodane przez: Mariaszz

Szarlotka

Kto nie jadł jabłecznika takich...

image-27p73dr

Dodane przez: Kasia_S

Szarlotka

bardzo prosta w przygotowaniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE