Miękkie i puszyste drożdżówki upieczone w innym niż zazwyczaj kształcie.Można je piec z dowolnym ulubionym nadzieniem. U mnie są z dżemem borówkowo-porzeczkowym.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
1 jajo,
3 dkg świeżych drożdży,
łyżka masła,
190 ml mleka,
szczypta soli,
3 łyżki cukru,
450 g mąki pszennej do ciasta drożdżowego,
ulubiony dżem-ok 1/3 szklanki.
Kruszonka:
100 g masła,
200g mąki pszennej,
100 g cukru pudru,
cukier waniliowy.
cukier puder do posypania,
2 łyżki mleka do smarowania drożdżówek
Pocięte drożdżówki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyzki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę z jajem, resztą cukru i pozostałym mlekiem wrzucić do miski, dodać zaczyn i wyrobić. Dodać roztopione masło. Wyrobić do osiągnięcia jednolitego ciasta. Ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta,podzielić na 10 mniejszych (10x16). Na każdym rozsmarować ok łyżki dżemu, omijając brzegi. Zwinąc jak roladę.
Każdą z roladek nacinać nożyczkami na ukos zostawiając ok 2 cm nieprzeciętego ciasta. Nacięcia na przemian przechylać na boki. Układać na blaszce.
Kruszonkę zrobić z podanych składników poprzez wyrobienie ich w palcach.
Gotowe drożdżówki posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 160 stopniach przez ok 20 minut (do lekkiego zrumienienia). Posypać cukrem pudrem.
Komentarze