Pocięte drożdżówki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Miękkie i puszyste drożdżówki upieczone w innym niż zazwyczaj kształcie.Można je piec z dowolnym ulubionym nadzieniem. U mnie są z dżemem borówkowo-porzeczkowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 jajo,
    3 dkg świeżych drożdży,
    łyżka masła,
    190 ml mleka,
    szczypta soli,
    3 łyżki cukru,
    450 g mąki pszennej do ciasta drożdżowego,
    ulubiony dżem-ok 1/3 szklanki.

    Kruszonka:
    100 g masła,
    200g mąki pszennej,
    100 g cukru pudru,
    cukier waniliowy.

    cukier puder do posypania,
    2 łyżki mleka do smarowania drożdżówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Ciastka

Pocięte drożdżówki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyzki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Mąkę z jajem, resztą cukru i pozostałym mlekiem wrzucić do miski, dodać zaczyn i wyrobić. Dodać roztopione masło. Wyrobić do osiągnięcia jednolitego ciasta. Ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 minut.
    Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta,podzielić na 10 mniejszych (10x16). Na każdym rozsmarować ok łyżki dżemu, omijając brzegi. Zwinąc jak roladę.
    Każdą z roladek nacinać nożyczkami na ukos zostawiając ok 2 cm nieprzeciętego ciasta. Nacięcia na przemian przechylać na boki. Układać na blaszce.
    Kruszonkę zrobić z podanych składników poprzez wyrobienie ich w palcach.
    Gotowe drożdżówki posmarować mlekiem, posypać kruszonką. Piec w 160 stopniach przez ok 20 minut (do lekkiego zrumienienia). Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować