Szybkie i pyszne ciasto. Kwaskowate jeżyny świetnie pasują do kruchego ciasta i słodkiej bezy.
60 min
Składniki:
100 gr cukru białego
300 gr mąki pszennej
200 gr margaryny
3 jajka
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
350 gr świeżych jeżyn
Szczypta soli
Cukier puder do dekoracji
Pleśniak z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, margaryny, samych żółtek, proszku do pieczenia oraz 2 łyżek cukru zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części – 1 większą i dwie mniejsze. Ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
2.Blaszkę o wymiarach 20cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubić ponownie na sztywną pianę.
3.Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach do formy. Na pierwszą warstwę ciasta poukładać obrane, umyte i dokładnie osuszone jeżyny i zetrzeć znowu na tarce jedną z mniejszej części ciasta. Następnie rozłożyć pianę z ubitych białek z cukrem i delikatnie rozsmarować. Na końcu zetrzeć ostatnią część ciasta.
4.Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 30-40 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegiem. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze