Pleśniak z jeżynami

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Szybkie i pyszne ciasto. Kwaskowate jeżyny świetnie pasują do kruchego ciasta i słodkiej bezy.

  • 60 min

Składniki:

  • 100 gr cukru białego
    300 gr mąki pszennej
    200 gr margaryny
    3 jajka
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    350 gr świeżych jeżyn
    Szczypta soli
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Pleśniak z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, samych żółtek, proszku do pieczenia oraz 2 łyżek cukru zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części – 1 większą i dwie mniejsze. Ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 20cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubić ponownie na sztywną pianę.
  • 3. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach do formy. Na pierwszą warstwę ciasta poukładać obrane, umyte i dokładnie osuszone jeżyny i zetrzeć znowu na tarce jedną z mniejszej części ciasta. Następnie rozłożyć pianę z ubitych białek z cukrem i delikatnie rozsmarować. Na końcu zetrzeć ostatnią część ciasta.
  • 4. Piec w nagrzanym do 180stC piekarniku 30-40 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegiem. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować