Ciasto Porzeczkowy Pleśniak

  • wyświetlono: 397 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto to jest smakiem dzieciństwa, kiedy to babcia lub mama go piekły dla nas. A skoro jest lato i są porzeczki prosto z krzaczka to warto wrócić do dawnych i pysznych smaków z dzieciństwa.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 12 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

papier do pieczenia
blaszka o wymiarach 25 cm x 36 cm

ciasto kruche:

200 g masła / margaryny
5 żółtek z jajek klasa "M"
400 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki z kopką cukru
szczypta soli
2 płaskie łyżki kakao
1-2 łyżki jogurtu greckiego

warstwa porzeczkowa:

400 - 500 g owoców czarnej porzeczki
2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
3 łyżki cukru

warstwa bezowa - piankowa:

5 białek z jajek klasa "M"
szczypta soli
250 g cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego 40 g

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Porzeczkowy Pleśniak

  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą oprócz kakao. Ciasto podzielić na 3 części przy czym jedno by było nieco większe a 2 mniejsze - i do jednego mniejszego dodajemy kakao i zagniatamy ponownie. Każdą z trzech części owijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK2. Owoce mieszamy w cukrem i mąką/skrobią ziemniaczaną.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo łyżka po łyżce cały czas ubijając usztywniamy bezę dodając cukier. Beza powinna wyjść bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na który ścieramy na tarce z dużymi oczkami największą kulkę jasnego ciasta.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK5. Na starte ciasto wykładamy równomiernie przygotowane owoce.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK6. Na owoce ścieramy ciasto kakaowe.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK7. Na ciasto kakaowe wykładamy równomiernie bezę.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK8. Na bezę ścieramy pozostałe jasne ciasto.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK9. Całość pieczemy 40 - 50 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika by beza nie opadła.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK10. Kroimy gdy ciasto jest zupełnie ostygnięte.

Porady

Zamiast świeżych owoców porzeczki możemy użyć słoiczka gęstego dżemu z czarnej porzeczki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylalatobezaporzeczkidżemPleśniakwakacjekruche_ciastociasto_krucheciasto_owocoweczarne_porzeczkiciasto_na_niedzielęciasto_z_porzeczkamiletnie_wypiekisezonowe_wypiekiciasto_plesniakplesniak_porzeczkowyciasto_kruche_z_porzeczkamiciasto_porzeczkowe_z_bezaciasto_z_owocami_i_beza

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto porzeczkowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto porzeczkowe

Gdy dzieci chcą coś słodkiego,...

Ciasto porzeczkowo- chałwiowe

Dodane przez: Jaga85

Ciasto porzeczkowo- chałwiowe

Dodatek czarnej porzeczki idealnie...

Ciasto porzeczkowe

Dodane przez: katarzyna

Ciasto porzeczkowe

ciasto z dodatkiem porzeczek ze...

Ciasto pleśniak z rabarbarem

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto pleśniak z rabarbarem

Piekę go z sezonowymi owocami....

ciasto porzeczkowe….

Dodane przez: izaa_a

ciasto porzeczkowe….

...przepis z kalendarza, akurat...

Ciasto porzeczkowe

Dodane przez: stenia_k

Ciasto porzeczkowe

Odświeżające ciasto,idealne na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE