Ciasto Porzeczkowy Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto to jest smakiem dzieciństwa, kiedy to babcia lub mama go piekły dla nas. A skoro jest lato i są porzeczki prosto z krzaczka to warto wrócić do dawnych i pysznych smaków z dzieciństwa.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • papier do pieczenia
    blaszka o wymiarach 25 cm x 36 cm

    ciasto kruche:

    200 g masła / margaryny
    5 żółtek z jajek klasa "M"
    400 g mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki z kopką cukru
    szczypta soli
    2 płaskie łyżki kakao
    1-2 łyżki jogurtu greckiego

    warstwa porzeczkowa:

    400 - 500 g owoców czarnej porzeczki
    2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej
    3 łyżki cukru

    warstwa bezowa - piankowa:

    5 białek z jajek klasa "M"
    szczypta soli
    250 g cukru
    1 opakowanie budyniu śmietankowego 40 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto porzeczkowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą oprócz kakao. Ciasto podzielić na 3 części przy czym jedno by było nieco większe a 2 mniejsze - i do jednego mniejszego dodajemy kakao i zagniatamy ponownie. Każdą z trzech części owijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki do schłodzenia.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK 2. Owoce mieszamy w cukrem i mąką/skrobią ziemniaczaną.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK 3. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo łyżka po łyżce cały czas ubijając usztywniamy bezę dodając cukier. Beza powinna wyjść bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia na który ścieramy na tarce z dużymi oczkami największą kulkę jasnego ciasta.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK 5. Na starte ciasto wykładamy równomiernie przygotowane owoce.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK 6. Na owoce ścieramy ciasto kakaowe.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK 7. Na ciasto kakaowe wykładamy równomiernie bezę.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK 8. Na bezę ścieramy pozostałe jasne ciasto.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK 9. Całość pieczemy 40 - 50 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika by beza nie opadła.
  • Ciasto Porzeczkowy PLEŚNIAK 10. Kroimy gdy ciasto jest zupełnie ostygnięte.

Porady

Zamiast świeżych owoców porzeczki możemy użyć słoiczka gęstego dżemu z czarnej porzeczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować