PLEŚNIAK domowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczne kruche ciasto z owocami. Bardzo lubiane w mojej rodzinie. Szczególnie przez dzieci.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO
    1 kostka tłuszczu (np. Kasia)
    1/2 szkl. cukru
    3 szkl. mąki wrocławskiej
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kakao

    OWOCE (np. wiśnie)

    PIANA ( na wierzch)
    6 białek
    1 szkl. cukru
    1 łyżka kartoflanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak

Pleśniak domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PLEŚNIAK domowy. 1. Wykonanie :

    Ciasto - wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części : 2/4 białe, 1/4 białe i 1/4 ciemne (z kakao). Wszystkie części włożyć na ok.. 30 min. do lodówki.

    Potem białe ciasto (2/4) ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką. Na to pokruszyć ciemne (1/4).

    Ułożyć owoce.

    Z białek ubić pianę, dodać cukier oraz kartoflankę. Powstałą pianą polać owoce.

    Pozostałe białe ciasto (1/4) zetrzeć na tarce wprost na pianę.

    Piec 45 min. / 180 ° C.

    SMACZNEGO !

Porady

Ciasto wyłożone na spód blaszki dobrze jest po nakłuwać widelcem na całej powierzchni, gdyż ciasto i owoce na wierzchu lepiej się upieką. Nie będzie zakalca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować