Pleśniak

3 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kto nie lubi słodkości. U nas najlepiej sprawdzają się szybkie i proste ciasta. Pleśniak to propozycja dla leniwych łasuchów.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    kostka margaryny (250 g )
    5 jaj (L)
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka kakao
    2/3 szklanki cukru
    1 słoik powideł
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Beza Powidła Jajko

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z mąką siekamy nożem, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto. Dzieli na 3 części. Jedną większą i dwie mniejsze.
    Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i wyrabiamy w rękach aby wszystko się połączyło.
    Gdy się połączy wkładamy do zamrażalnika razem z drugą mniejszą częścią.
    Większą część rozkładamy na blaszce ( wymiary 25 x 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie smarujemy powidłami.
    Ciemną część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch powideł.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ( tak jak na beze ), wykładamy na powidła.
    Następnie ścieramy drugą mniejszą część ciasta na tej samej tarce i posypujemy wierzch.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180C) przez 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Margaryna Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować